Wat is gespoten PUR-isolatie?
Pur bestaat uit twee componenten die samen een chemische verbinding aangaan die resulteert in een zeer hoogwaardig isolerend materiaal.
Gespoten PUR-isolatie is tot op de dag van vandaag de meest geschikte vorm van vloerisolatie om met een beperkte dikte een maximum aan isolatiewaarde te bekomen.
Ongeveer in 70 % van de gevallen is pur de meest aangewezen isolatie voor zowel nieuwbouw als renovatie.
Zeker nu het toepassen van vloerverwarming zeer populair is, is pur dikwijls dé ideale oplossing.
In dit geval wordt de pur geschuurd na uitharding zodat de chape nadien een consistente dikte kan geplaatst worden en de vloerverwarmingsleidingen overal op dezelfde hoogte in de chape liggen, ter bevordering van een optimale warmteverdeling.
Kiezen voor gespoten PUR-isolatie betekent wel dat men zich moet houden aan een aantal voorwaarden :
- Perfect gereinigde betonplaat (gestofzuigd)
- Voldoende omgevingstemperatuur : minimum 5 °C
- Ondergrond dient volledig droog te zijn
- Gebouw dient wind-dicht te zijn om te vermijden dat de pur terecht komt op bezetwerk en plafonds.
Het spreekt voor zich dat de muren (tot op 1 m hoogte) en uw ramen en deuren (volledig) beschermd worden met plastiekfolie zodat we alles netjes kunnen achterlaten.
Waarom kiezen voor PUR isolatie
Tegenwoordig wordt PUR isolatie aanzien als de betere isolatiemethode in vergelijking met sommige hedendaagse traditionele methodes. De dikte kan ook beperkt worden met PUR isolatie, maar toch een beduidend betere isolatiewaarde bekomen. Ook zijn er geen naden te bespeuren aangezien de PUR isolatie in één vloeiende beweging gespoten wordt over de betonplaat en leidingen.
Hoe lang moet PUR isolatie drogen?
De PUR kan in principe na een drietal minuten volledig uitgehard zijn. Dankzij deze snelle werking kan er vrijwel onmiddellijk verder gewerkt worden.
Waaraan moet de vloer voldoen om PUR isolatie te kunnen spuiten?
De isolatie is bruikbaar op elke ondergrond. De grond moet wel droog, vetvrij en stofvrij zijn. PUR kan gespoten worden op praktisch elke ondergrond. Denk maar aan hout, steen, beton, metaal,… Vlak of niet vlak, allemaal geen enkel probleem.
Volledig luchtdicht
De druksterkte is zodanig hoog dat de isolatie volledig luchtdicht is. Doordat het PUR voornamelijk uit gesloten cellen bestaat die lucht bevatten is het gewicht van de PUR-isolatie heel laag.
Lage kosten en tijdbesparend
Dankzij onze vakmensen wordt alles snel en efficiënt uitgewerkt. Na de werkzaamheden kan onmiddellijk verder gewerkt worden op de isolatie. Erna volgt de eventuele vloerverwarming en kan men de chape maken.
Dikte vloerisolatie
Hiervoor is geen vaste waarde. De vloerisolatie wordt bepaald in functie van de EPB wet geldig in uw woongebied. Meestal worden vloeren die in contact met de buitenomgeving staan op 7 – 12 cm dikte gespoten. Voor vloeren binnenhuis is de dikte 5 – 8 cm.